Kantooromgevingen zijn een bron van bedrijvigheid en geluid. Vaak te veel geluid. Ruim 85% van de kantoormedewerkers ondervindt hinder van lawaai. De gevolgen daarvan zijn groter dan je denkt.

Lawaai op de werkvloer

Teveel lawaai is slecht voor je gezondheid

Er zijn twee soorten ongezond geluid. De eerste is te lange blootstelling aan te hard geluid. Dit kan leiden tot doofheid en andere gehooraandoeningen. Denk aan piepende oren na een concert.
De andere soort is het eenvoudige, afleidende geluid om ons heen, zoals gesprekken of interrupties van collega’s op de werkvloer. Dit levert geen gehoorschade op en lijkt daardoor minder erg, maar ook herrie die niet direct het oor beschadigt is slecht, zowel voor de productiviteit als het geestelijk welzijn.

Excessief geluid in je omgeving heeft serieuze effecten op je gezondheid. Specialisten hebben een relatie gevonden tussen chronische geluidsbronnen zoals snelwegen en vliegvelden en hoge bloeddruk – een klacht die op zijn beurt weer kan leiden tot serieuze gezondheidsrisico’s.
Ook wordt lawaai in verband gebracht met slaapproblemen, hartaandoeningen en tinnitus (oorsuizen). En mensen die regelmatig lawaaierige plekken bezoeken, hebben over het algemeen een verhoogd niveau van stresshormonen.

Productiviteit

Wat zijn nou de geluidsbronnen die ten grondslag liggen aan het productiviteitsverlies? Geluidsoverlast door collega’s staat bovenaan als factor die de meest negatieve invloed heeft op de productiviteit. Ook de locatie van de werkplekken speelt mee bij geluidshinder. Bijvoorbeeld een werkplek dat in een lawaaiige omgeving staat, zoals naast een koffiehoek, ingang of toilet.

Wilt u weten wat wij kunnen doen om de akoestiek op uw werkplek te verbeteren?

Informeer naar de mogelijkheden voor akoestisch werkplekadvies.
Onze akoestisch specialist neemt graag contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Lees verder